Sju tips for en giftfri hverdag

Du skal helst unngå produkter med det internasjonale miljøgiftsymbolet (til høyre i bildet). Miljøgifter kan nemlig gi alt fra hjerneskader til redusert fruktbarhet.

Med litt omtanke og bevissthet kan vi redusere belastningen til miljøgiftige stoffer både for livet i naturen og oss selv.

Å ta vare på det du har og samtidig redusere kjøp av nye ting er et viktig første skritt mot en giftfri hverdag. Nedenfor finner du sju gode tips for en giftfri hverdag.

  1. Sørg for godt renhold. Studier viser at støv kan inneholde mange problematiske stoffer, spesielt der vi har mye elektronikk.
  2. Velg svanemerkede produkter når det er mulig. Spesielt når det gjelder klær, hudpleie, kosmetikk og rengjøringsprodukter. Spør om produktet kan inneholde miljøgifter i butikken hvis du er usikker og du ikke finner miljømerkede alternativer.
  3. Dropp fluorkarboner i klær. Unngå å kjøpe nye vanntette og pustende ytterklær med miljøgiftige og helsefarlige fluorkarboner (PFAS). Stormberg, Lundhags, Fjällräven, og Houdini er blant merkene som har giftfrie klær.
  4. Velg impregnering, smøreoljer og skismøring som er biologisk nedbrytbart i naturen. Unngå produkter som er merket farlig for liv i vann eller har et miljøgift-faresymbol.
  5. Unngå unødvendig plast, for eksempel i klær, leker, drikkeflasker, matbokser, redskaper og til oppbevaring av mat. Flasker i glass, klær i naturmaterialer, ting i stål, tre, keramikk, kork er bedre valg. Ulike typer plast kan inneholde mange forskjellige problematiske stoffer.
  6. Spis mer kortreiste grønnsaker og frukt, og velg økologiske produkter når du kan. Dyrking av enkelte importerte avlinger fra land med dårlig regulering av farlige stoffer, kan utsette arbeidere og de som bor i området rundt plantasjene for helsefare. Enkelte sprøytegifter kan også være svært giftig for insekter og vannlevende organismer. Følg helsedirektoratets kostråd, og unngå fiskelever og fisk fra havner, fjorder og innsjøer som har eller har hatt industri.
  7. Bruk miljøvennlige rengjøringsmidler. Det finnes mange svanemerkede og skånsomme rengjøringsmidler. Velfungerende kjerringråd finnes det også mange av. Eddik og sitron har mange fine egenskaper, og egner seg godt til rengjøring.